Home

Nieuws 247 x bekeken 1 reactie

Bleker wil sluitende registratie van paarden

Den Haag - Er moet een sluitend registratiesysteem (I&R) voor paarden in Nederland komen.

Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) gaat dat opleggen aan de paardenhouderij, die zo’n systeem zelf moet bekostigen. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een debat met de Kamer. Met name CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel drong in het debat aan op een sluitend I&R-systeem, ten behoeve van de dier- én volksgezondheid. Bleker zei vóór 1 april een brief over I&R bij paarden naar de Kamer te sturen.

Dat de staatssecretaris de sector wil laten opdraaien voor de kosten van het I&R-systeem is opmerkelijk: recent betaalde het rijk wel mee aan de invoering van I&R bij schapen en geiten. De linkse oppositie in de Kamer was zeer ontevreden over de traagheid, die de sector aan de dag legt bij het opstellen van dierenwelzijnsregels. Ze wil dat Bleker deze zaak naar zich toetrekt.

Bleker deelt het ongeduld, maar heeft de sectorraad paarden tot 1 september de tijd gegeven om met een 'gedragscode' te komen, die op breed draagvlak kan rekenen. Bovendien moet de sectorraad een plan opstellen voor een voorlichtingscampagne, opdat ook niet aangesloten paardenhouders zich aan de code houden.

Groenlinks en de PvdD kondigden een motie aan om de deadline voor de sectorraad te vervroegen naar 1 mei, maar die krijgt vermoedelijk geen meerderheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Moet de paarden prijs ook naar beneden, net als bij de andere dier soorten nadat er een identikatie plicht kwam.

Of registreer je om te kunnen reageren.