Home

Nieuws

Bleker: voedselzekerheid geen argument voor steun

Den Haag – Directe betalingen zijn niet nodig voor het in stand houden van de voedselzekerheid, stelt staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

In een brief aan de Tweede Kamer gaat Bleker nader in op zijn visie op plannen van eurocommissaris Dacian Ciolos over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Hij betoogt dat voedselzekerheid geen argument kan zijn voor rechtstreekse betalingen aan boeren. ”De productiecapaciteit en de koopkracht zijn voldoende om de EU van voldoende voedsel te voorzien”, aldus de staatssecretaris.

Wel vindt Bleker vangnetconstructies voor perioden met lage prijzen of flinke prijsfluctuaties noodzakelijk. Ook moet het GLB innovatie, duurzaamheid en structuurversterking in de sector stimuleren. Rechtstreekse betalingen dienen meer te worden gekoppeld aan bovenwettelijke, maatschappelijke prestaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.