Home

Nieuws 246 x bekeken 2 reactieslaatste update:22 mei 2012

Bleker schrapt enkele Natura 2000 gebieden

Den Haag - Natura 2000 wordt ingeperkt. Staatssecretaris Henk Bleker van ELI wil een aantal gebieden in gebieden in Gelderland en Overijssel schrappen en verder enkele gebieden samenvoegen.

Vanmiddag maakt Bleker tijdens een werkbezoek in Overijssel bekend welke gebieden hij van de lijst wil halen. Het gaat om 5 tot 10 van de 166 Natura-2000 gebieden die Nederland voorlopig heeft aangewezen en aangemeld in Brussel. Eind 2010 werd al het gebied Groot Zandrink in Utrecht geschrapt. Tijdens het bezoek wordt ook meer duidelijk over welke gebieden worden samengevoegd en hoe dat er uit gaat zien.

Uiterlijk 31 december 2010 hadden ook de resterende gebieden definitief aangewezen moeten zijn. Dat is door Bleker uitgesteld vanwege grote problemen die de Natura 2000 gebieden veroorzaken op met name veebedrijven. Die mogen minder stikstofuitstoot veroorzaken omdat dat volgens het EU-natuurbeleid, waaronder Natura 2000 valt, schadelijk is voor de beschermde planten en dieren in de gebieden.

Volgens Bleker zijn de natuurdoelen in de te schrappen gebieden onhaalbaar, de gebieden zijn relatief klein of de doelstelling staat niet in verhouding tot de belemmeringen in de omgeving. Het schrappen van gebieden kan leiden tot een juridisch conflict met de EU-commissie. Volgens het EU-natuurbeleid kunnen ook voorlopig aangewezen gebieden in principe niet worden geschrapt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    DJM

    Ik zeg: DOEN!

  • no-profile-image

    Romp op benen, dat zeggen alle zultkoppen!

Of registreer je om te kunnen reageren.