Home

Nieuws 237 x bekeken

Bleker melkt naar stemmen

Den Haag – In een laatste poging het verlies voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen zo beperkt mogelijk te houden, gaat staatssecretaris Henk Bleker morgen boerin Annemarie van het tv-programma Boer zoekt vrouw helpen bij het melken.

Het is een van de laatste campagneactiviteiten van Bleker, die daarmee aandacht wil vragen voor het belang van een blijvende rol voor boeren in stedelijk gebied. Het melkveebedrijf van Annemarie ligt in Wassenaar. Na de melkbeurt vertrekt Bleker spoorslags naar Amsterdam, voor een bezoek aan de waterbeurs Hiswa.

Vandaag bezocht Bleker al een bijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie in Ermelo; later vanmiddag legt hij een werkbezoek af bij een biologisch vleesbedrijf in Ermelo, om vanavond nog aanwezig te zijn op een verkiezingsbijeenkomst in Wezep.

Ook andere CDA-bewindslieden reizen stad en land af, om dreigend electoraal onheil af te wenden. Zo geeft staatssecretaris Ben Knapen (ontwikkelingssamenwerking) vanmiddag een gastcollege aan de universiteit van Wageningen, om aansluitend een biologische boerderij in Lunteren te bezoeken, waar buitenlandse studenten werkervaring opdoen.

Volgens een laatste peiling van bureau Synovate, eind vorige week, duikelt het CDA in de Eerste Kamer van 21 naar 10 zetels. De VVD en PVV maken dat verlies weliswaar goed (VVD van 14 naar 16, de PVV krijgt 11 zetels), maar het is net te weinig voor een meerderheid in de Senaat: samen 37 van de 75 zetels.

Premier Mark Rutte heeft zijn kabinet tot inzet gemaakt van de PS-verkiezingen; als de coalitie geen meerderheid behaalt, wordt het uitermate lastig om wetgeving door de Senaat te loodsen, is de verwachting.

Overigens zijn voorspellingen voor de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer lastig, omdat deze verkiezing ’getrapt’ plaatsvindt; senatoren worden gekozen door de Provinciale Statenleden, waarbij deze niet per se op hun partijgenoten hoeven te stemmen; bovendien is het effect van lijstverbindingen onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.