Home

Nieuws

Bleker dreigt provincies met 'vergaande maatregelen'

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (ELI) dreigt ’vergaande maatregelen’ te nemen tegen de provincies, als blijkt dat ze inderdaad veel te veel verplichtingen zijn aangegaan voor het plattelandsbeleid.

Dat antwoordt Bleker op Kamervragen van Groenlinks. Kamerlid Rik Grashoff wilde weten of Bleker de provincies had gedreigd om de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) weer naar zich toe te trekken.

Dat laatste wordt door Bleker niet ontkend. Volgens de provincies zijn er in overleggen met Bleker over de EHS ”harde woorden gevallen”.

De staatssecretaris schrijft nu dat de provincies hem eerder deze week hebben laten weten samen al voor zeker 1 miljard euro te veel aan verplichtingen te zijn aangegaan, op een totaalbudget voor het plattelandsbeleid van 4,1 miljard euro. Als de bezuiniging van 0,6 miljard euro wordt meegerekend, dan bedraagt de overschrijding zeker 1,6 miljard.

Bleker noemt de overschrijding ”volstrekt onaanvaardbaar”, en kondigt ”vergaande maatregelen” aan als die blijkt te kloppen. Over de inhoud daarvan doet hij geen mededelingen.

Woensdag, bij de presentatie van een rapport van planbureau PBL over de EHS, sprak Bleker nog de hoop uit binnen enkele weken met een gezamenlijk plan voor de EHS te komen. Het overleg met de provincies is inmiddels zo verziekt, dat op korte termijn een bemiddelaar wordt aangesteld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.