Home

Nieuws

Bleker belt Wilders: ik was te kort door de bocht

Den Haag - CDA-staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) heeft donderdag PVV-leider Geert Wilders gebeld om zijn opmerkingen over de PVV te nuanceren.

Bleker had woensdagavond op een campagnebijeenkomst in Markelo gezegd dat hij niets moet hebben van de PVV, de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA.
Maar Bleker gaf donderdag aan dat hij had moeten zeggen dat hij bepaalde standpunten van de PVV afwijst en niet de PVV in het algemeen. “Ik ben net even te kort door de bocht gegaan”, zei Bleker. Wilders vatte het telefoontje van Bleker op als een spijtbetuiging van de CDA’er, zo liet hij weten.

Bleker stelde donderdag dat hij in Markelo heeft gezegd dat het land regeerbaar is geworden dankzij de steun van de PVV, dat de PVV een betrouwbare gedoogpartner is, maar dat de PVV wel wat standpunten heeft waar hij niets van moet hebben. Zo verwerpt Bleker het plan voor zogeheten tuigdorpen, “walgt” hij van het voorstel voor een hoofddoekjesverbod voor ambtenaren in provinciehuizen en wijst hij de anti-Europese opstelling van de PVV af.

In Markelo zei Bleker op een gegeven moment letterlijk: “Ik moest niets van de PVV hebben en ik moet nog steeds niets van de PVV hebben’’. Bleker zegt nu dat hij had moeten zeggen dat hij met dit soort standpunten niets heeft.

Volgens premier en VVD-leider Mark Rutte is Bleker met diens uitspraak uit de bocht gevlogen. Hij vindt het ,,chique’’ van Bleker dat hij het heeft rechtgezet en het heeft uitgesproken met Wilders. ,,Zo hoort het ook in de campagne’’, zei Rutte donderdag in gesprek met RTLZ.

Het telefoontje van Bleker kwam nadat Wilders een sms’je naar Rutte had gestuurd over de gewraakte uitspraak. Rutte heeft toen contact gelegd tussen Wilders en vicepremier Maxime Verhagen (CDA), die vervolgens verder hebben gehandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.