Home

Nieuws

Berging van tanker in Rijn begonnen

Sankt Goarshausen - De laatste fase van de bergingswerkzaamheden van de gekapseisde tanker in de Rijn in Duitsland is zondag ingegaan. Eerst zullen de met rivierwater gevulde tanks van het schip worden leeggepompt.

Zodra het schip hoger ligt, zal het naar de wal worden getrokken. Dat meldde een woordvoerster van de autoriteiten.

De berging duurt naar verwachting twee dagen. Daarna is er weer vrij baan voor de scheepvaart op de Rijn.

Afgelopen week lukte het de bergers om al het zwavelzuur uit de gestrande tanker te verwijderen. Van de 2.400 ton zwavelzuur die het schip vervoerde, werd het merendeel gecontroleerd in de Rijn geloosd. Om het schip daarna stabiel te houden, is het gevuld met water.

De TMS Waldhof kapseisde op 13 januari bij Sankt Goarshausen tussen Mainz en Koblenz, bij de beroemde rots de Loreley. Het schip blokkeerde de doorgang voor het scheepvaartverkeer in eerste instantie volledig, maar na enige tijd konden er weer mondjesmaat boten passeren.

Verladersorganisatie EVO reageert verheugd dat het einde van de stremming in zicht komt. Veel schepen met lading hebben vertraging opgelopen. ,,Op een gegeven moment lagen 420 schepen te wachten in een strook van 130 kilometer. Driekwart daarvan waren Nederlandse schepen. De totale schade, direct en indirect, kan oplopen tot tientallen miljoenen. Het is belangrijk dat de oorzaak goed wordt onderzocht en ook dat wordt gekeken hoe na een incident een berging moet verlopen'', aldus specialist binnenvaart Rink Jan Slotema van de EVO.

Of registreer je om te kunnen reageren.