Home

Nieuws

Belgische groente vaker via klok in hersteljaar 2010

Sint Katelijne Waver – Meer Belgische groente zijn in 2010 verkocht via de veilklok. Daarmee speelden de veilingen beter in op het marktherstel.

De Belgische veilingen zetten minder product af via contractbemiddeling. Zij doen dat gezamenlijk in koepel Lava. ”De noodzaak voor bemiddeling als marktondersteuning was minder aanwezig”, laat de organisatie weten. Het afzetjaar 2009 verliep veel lastiger door de afzetcrisis.

Uit Lava-cijfers over 2010 blijkt dat bijna 10 procent van Belgische groente verkocht werd via bemiddeling tegen 12 procent in 2009. Bij trostomaten lag het aandeel van de bemiddeling op bijna 11 procent tegen 15 in 2009. Bij komkommers halveerde het aandeel bemiddeling tot 6,5 procent.

Lava haalde in 2010 een omzet van 40,4 miljoen euro in bemiddelingsverkoop. In geld uitgedrukt betekende dat wel een stijging van 4,1 procent. De stijging is uitsluitend het gevolg van hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.