Home

Nieuws 214 x bekeken 3 reacties

Beishuizen: megastallen niet uitsluiten in Nederland

Rhoon – De bouw van megastallen moet niet uitgesloten worden in Nederland.

Dat vindt oud-LTO Noordvoorzitter Tammo Beishuizen. ”Bij de discussie rondom megastallen spelen vooral emoties, terwijl we niet eens duidelijk hebben waar we het over hebben”, aldus Beishuizen.

Hij vindt dat grootschalige veebedrijven niet overal in Nederland kunnen. ”Maar in moderne agrarische landschappen zoals in Flevoland kan een bedrijf met zevenhonderd melkkoeien heel goed ingepast worden in het landschap”, aldus Beishuizen.

Hij stoort zich aan het verschil in de discussie tussen de bouw van agrarische gebouwen en bijvoorbeeld bedrijventerreinen. ”In Groningen worden nu grote kolencentrales gebouwd aan de rand van de Waddenzee. Ook worden langs snelwegen grote bedrijventerreinen aangelegd met hoge gebouwen. Daarbij wordt blijkbaar niet naar het landschap gekeken, terwijl bij de bouw van een grote bewaarloods van akkerbouwers of een stal met de modernste technieken die bovendien zijn ingepast in het landschap veel bezwaren zijn. Emotie voert de boventoon in deze discussie”, aldus Beishuizen. Hij vindt dat megastallen moeten kunnen, zolang ze inpasbaar zijn in het landschap en de stal voldoet aan de eisen voor dierwelzijn en milieu.

De visie van Beishuizen staat hiermee tegenover die van voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland, die vindt dat megastallen niet in Nederland passen. LTO gaat zelf grenzen stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven. ”Als we niet positie kiezen, verspelen we groeiruimte voor alle veehouderijbedrijven, zelfs die van gezinsbedrijven”, zegt vice-voorzitter Henk Brink van LTO Noord.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerzonderland

  Waarom is dit bericht interessant? Beishuizen is geen bestuurder meer en zijn mening in deze is dus net zo relevant als die van een willekeurige burger. Niet zo handig van Agrarisch Dagblad, ruikt een beetje naar stemmingmakerij....

 • no-profile-image

  Zo blij dat deze man weg is bij lto, na 20 jaar boer denk ik er nu toch over na om lid van het lto te worden. LTO gaat nu wat samendoen met andere organisaties, en daar was Tammo zwaar op tegen.

 • no-profile-image

  Voor mij zegt dhr. Beishuizen niets waar ik als mens iets mee kan. Hij zal eerst moeten aangeven wat hij verstaat onder Mega stal of mega veehouderij. Hoeveel dieren per stal, hoeveel afstand tussen stallen en hoeveel stallen op één lokatie. Allemaal zaken die voor iedereen anders zijn, eerst maat bepalen en dan kan er over gediscusieerd worden. Nu lullen we in de ruimte, echt politiek, eerst lullen en daarna het doel bepalen. Ao er al een doel is, is het zo vaag, dat het niet als compas kan dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.