Home

Nieuws 211 x bekeken 1 reactie

'Begrenzing lost niets op'

Doetinchem – Een nieuwe norm voor maximum aantallen dieren per stal zoals is voorgesteld in een Kamermotie vorige week gaat averechts werken.

Die voorspelling doet NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Zwanenburg en andere voorlieden van de intensieve veehouderijsectoren verbazen zich over de huidige emotionele megastaldiscussie. Leden bellen bezorgd met hun organisaties.

Vorige week stelde de Tweede Kamer in een motie voor om niet meer mee te werken aan bestemmingsplanwijzigingen voor stallen groter dan 300 nge. Dat komt overeen met grofweg 7.000 vleesvarkens, ruim 115.000 leghennen of 200 melkkoeien.

Zwanenburg baseert zich op ervaringen in Denemarken, waar dergelijke normen tijdelijk hebben gegolden. “Wat je dan krijgt is dat iedereen zich meteen wil ontwikkelen tot aan die norm. Daarom hebben zij dat systeem ook weer losgelaten.”

Zwanenburg ziet de huidige discussie over megastallen en intensieve veehouderij met verbazing aan. “Elk argument wordt aangegrepen. Het lijkt wel bijltjesdag.” Toch verwacht hij dat de soep uiteindelijk niet zo heet wordt gegeten. “We moeten ons richten op de provincies en de gemeenten. Zij gaan over het regionale beleid.”

Annechien ten Have meldt op Foodlog.nl zich moedeloos te voelen. Ze zegt het even allemaal niet meer te weten. “Er wordt niet naar oplossingen gezocht. Er is geen wezenlijk gesprek meer mogelijk. Bovendien beseffen mensen amper wat er gebeurt.” Met dat laatste doelt Ten Have op het punt dat boeren al aan verplichtingen moeten voldoen (2013), maar dat het steeds moeilijker wordt om daaraan te voldoen als er nu zomaar paal en perk wordt gesteld.

ZLTO voorman varkenshouderij, Maarten Rooijakkers, deelt de ervaringen van Ten Have. Hij zegt regelmatig gebeld te zijn door verontruste leden. “Ons geluid wordt bijna niet gehoord”, aldus Rooijakkers. In de kranten wordt ons standpunt vaak genegeerd. Het debat wordt puur op emotie gevoerd.”

Ook pluimveehouderijvoorman Jan Wolleswinkel maakt zich zorgen over het hoge emotiegehalte in de discussie. “Alles loopt door elkaar. Aantallen dieren, veterinaire problemen, landschappelijke inpassing, noem maar op. De tijd wordt ons niet gegund om met oplossingen te komen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wyno heeft zich goed verdedigd! Als je ziet hoe goed die grote stallen zijn dan ben je uit gepraat. Alleen, zet ze niet op elkaar!! Medicijngebruik is al veel minder en kan nog veel minder. Door een goed entingsprogramma toe te passen bij de dieren neemt het medicijngebruik zeer veel af. Reken de kosten maar door aan de concument, hij wil minder medicijnen en daar zijn we als producent het natuurlijk mee eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.