Home

Nieuws

BKD blijft export Rusland inspecteren

Lisse – De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) zet zijn exportinspecties op Rusland als voorheen voort. Dat is vastgesteld in een spoedoverleg tussen de keuringsdiensten (BKD, KCB, NAK en Naktuinbouw) en de VWA-divisie Plant (PD).

Het overleg was naar aanleiding van de perikelen tussen Rusland en het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB). ”We vroegen ons af wat dit met de andere keuringsdiensten te maken heeft, maar er blijken geen consequenties te zijn”, legt een BKD-woordvoerder uit. ”Wij kunnen onze taken gewoon blijven uitvoeren.” Inspecties kunnen op de gebruikelijke manier worden aangevraagd.

Het ministerie van ELI bracht afgelopen maandag naar buiten dat per direct voor sierteeltproducten, groenten, fruit, vlees en diervoeder de exportblokkades worden opgeheven. Deze agrarische sectoren vertegenwoordigen een exportwaarde van 600 tot 700 miljoen euro per jaar. De komende tijd – waarschijnlijk voor een periode van een half jaar – zal de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) de exportinspecties op zich nemen.

Ondertussen worden bij de private keuringsdiensten onder meer door opleiding van inspecteurs verbeteringen doorgevoerd waardoor Rusland meer vertrouwen krijgt in het Nederlandse fytosanitaire inspectiesysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.