Home

Nieuws 202 x bekeken

Atsma: geen uniforme regels voor gebruik hagelkanon

Den Haag - Staatssecretaris Joop Atsma (milieu) voelt er niets voor algemene regels op te stellen voor het gebruik van hagelkanonnen in de fruitteelt.

Volgens Atsma is het aan gemeenten, en niet aan het rijk, om te bepalen of en onder welke voorwaarden een hagelkanon mag worden gebruikt.

Dat antwoordt de staatssecretaris op Kamervragen van het CDA, dat om uniforme regels had gevraagd. Aanleiding voor de vragen waren beperkingen die enkele Zeeuwse gemeenten vorig jaar oplegden aan het gebruik van een hagelkanon. De rechter maakte enkele besluiten vervolgens weer ongedaan, omdat ze waren genomen op verkeerde gronden.

Atsma stelt dat gemeenten, op grond van het Activiteitenbesluit of de Algemene Plaatselijke Verordening, gerechtigd zijn om voorwaarden te stellen aan het gebruik. “Ik ga ervan uit dat zij tot een goede en afgewogen beslissing komen.”

Volgens Atsma is een vergunning voor het inzetten van een hagelkanon in beginsel niet nodig. “Een hagelbui kan grote schade veroorzaken aan de oogst. Fruittelers moeten in staat zijn de oogst te beschermen door het gebruik van een hagelkanon.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.