Home

Nieuws

Akkoord met Rusland over fytosanitaire drempels

Moskou - Rusland heft per direct fytosanitaire en veterinaire exportblokkades voor Nederlandse agrarische bedrijven op. Dat betekent dat de export van sierteelt, groente, fruit, vlees en diervoeders vergemakkelijkt. Het akkoord heeft geen betrekking op zuivel. Volgens het ministerie behelst het akkoord een handelswaarde van 600 tot 700 miljoen euro.Rusland erkende voor groente en fruit niet langer fytosanitaire keuringen van de KCB, waardoor een deel van de export stil kwam te liggen. Rusland heeft bezwaren tegen de Nederlandse inspecties via private organisaties. De Voedsel en Waren Autoriteit neemt de taak van de KCB voor een half jaar over. In die periode zullen inspecteurs van de KCB worden getraind om goed om te gaan met de Russische controlemethodiek.

Het akkoord geldt overigens niet voor resten van bestrijdingsmiddelen. Groente en fruitexporteurs moeten daarvoor in veel gevallen veiligheidscertificaten overdragen. “Dat is een Europees dossier en wordt niet bilateraal besproken”, stelt een woordvoerder van het ministerie van ELI. 

Of registreer je om te kunnen reageren.