Home

Nieuws 210 x bekeken 1 reactie

'Afrika beter voorbereid op voedselprijsstijgingen'

New York - Afrika is nu minder kwetsbaar voor prijsschokken op de voedselmarkt als enkele jaren geleden.

Dat heeft de vice-voorzitter van de Wereldbank-activiteiten in Afrika Obiageli Ezekwesili gezegd tegenover persbureau Bloomberg. Sinds 2008 hebben veel Afrikaanse landen fors geïnvesteerd in infrastructuur, irrigatie, bemesting en verbeterd zaaigoed.

De productiviteit van de Afrikaanse landbouw groeit in veel landen nu jaarlijks met 3 procent, aldus Ezekwesili, tegen minder dan 1 procent eerder. Dat landen in Noord-Afrika de voedselsituatie niet serieus hebben genomen, zoals veel demonstranten in Tunesië en Egypte stellen, kan de Nigeriaanse niet bevestigen. De angst bestaat dat de onrust over voedselprijzen zich verplaatst van Noord-Afrika naar zuidelijk Afrika.

De Franse president Nicolas Sarkozy sprak zich tijdens een toespraak tegenover de Afrikaanse Unie op 30 januari negatief uit over speculatie. De centrum-rechtse politicus vergeleek het gedrag van speculanten met plundering en afpersing. Sarkozy belooft dat de kwestie ter sprake komt tijdens de G8 en G20 toppen die Frankrijk voor zal zitten.

Ezekwesili spreekt zich in het interview uit voor voorzichtig hervormen van regulering van de handel, zodat deze transparanter worde, in plaats van hard ingrijpen. Daarnaast worden voorraden wat betreft Ezekwesili opgevoerd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Meer voedsel voorraden lijkt me en goed plan om de huidige over spannen reactie op weersomstandigheden, politieke onrusten te voorkomen. Maar wie gaat uit eindelijk deze voorraad betalen? In het verleden heeft de landbouw die altijd betaalt door (te) lage prijzen te ontvangen voor zijn producten. De voorraad (berg) is immers altijd als excuus gebruikt om de graanprijzen tot een onzalig laag niveau te drukken. Zelfs de boeren voormannen hebben de overheden niet op hun verantwoordelijkheid in dezen gewezen. Nee erger zij hebben met de politicie mee gehuild over onverantwoord hoge voedselvoorraden die alleen tegen onverantwoord lage prijzen gedrukt konden worden. Nu zat het weer een jaar niet mee en staan meten de verschillende landen in brand door sociale onrusten, die door de overspannen voedselprijzen is ontvlamd. Nu moeten de boeren dit even weer recht zetten door de voedselproductie voor (te) lage prijzen op te voeren en liefst te garanderen tot in lengte van dagen. Volgens mij ligt hier een nobele taak voor de regeringen, zij zullen de boeren een rendabele prijs moeten garanderen en voor de bevolking en redelijke voorraad aanleggen. Verzekeren kost geld en is bedoeld voor iets, dat we nooit hopen mee te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.