Home

Nieuws 161 x bekeken

Actieplan voor visteelt valt goed

Den Haag – Wereldwijd groeit het kweken van vis enorm, maar in Nederland is het sinds 2008 gehalveerd. ”We zijn in staat om in Nederland prachtige vernieuwende viskwekerijen in te richten, maar vooralsnog slagen we er niet in de bedrijven voldoende op te schalen”, zegt voorzitter Doeke Faber van het Productschap Vis.

De vereiste investeringen en de financiële garanties blijven tot dusver uit, zegt Faber. Daarom omarmt hij een actieplan dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) naar de Tweede Kamer stuurde. Dat voorziet in eenzelfde garantstelling als nu al geldt voor de landbouw en die de banken over de streep moet trekken om de telers krediet te geven.
De teruggang van de Nederlandse viskwekers wordt toegeschreven aan grote internationale concurrentie. Nederlandse viskwekers die milieuvriendelijk bezig zijn, hebben veel hogere kosten dan kwekerijen in het buitenland. In Nederland worden vooral meerval, snoekbaars, tong en tarbot gekweekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.