Home

Nieuws

ADM boekt meer winst door explosieve exportgroei VS

Decatur - Archer Daniels Midland (ADM) heeft in de drie maanden van oktober tot en met december 2010 een winst geboekt van 732 miljoen dollar (532 miljoen euro).

De winst lag vorig jaar in dezelfde periode 29 procent lager. Het bedrijf uit Illinois zegt te profiteren van de scherp toegenomen export van graan vanuit de VS.

ADM’s grootste divisie, Agricultural Services, biedt overslag en transport aan. De divisie beheert volgens de website van het bedrijf 168 graanzuigers, waarvan 150 in de VS. De vraag naar Amerikaans graan is groot vanwege de exportstop van Rusland. ADM profiteert in tijden van schommelende prijzen volgens topvrouw Patricia Woertz van haar omvang.

Met een jaaromzet van meer dan 60 miljard dollar, een internationaal handelsnetwerk met 29.000 werknemers kan ADM volgens Woertz beter dan kleinere spelers de markt doorgronden. Eerder liet concurrent Cargill zich in gelijke bewoordingen uit. Agricultural Services zag de winst bijna verdrievoudigen tot 426 miljoen dollar (309 miljoen euro).

De divisie die maïs verwerkt tot onder andere bio-ethanol presteerde eveneens beter dan analisten hadden verwacht. De winst steeg met 38 procent tot 399 miljoen dollar (290 miljoen euro). Het bedrijf schatte al vroeg correct in dat de maïsprijzen scherp zouden stijgen. De winst uit de verwerking van oliezaden daalde 8 procent tot 325 miljoen dollar (236 miljoen euro).

ADM geldt met Cargill, Bunge, Louis Dreyfus en Glencore tot de grootste agrarische handelshuizen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.