Home

Nieuws 176 x bekeken

ZLTO: regels megastallen juridisch zwak

Den Bosch - Een uitspraak van de bestuursrechter in Den Bosch over de uitbreiding van een kalkoenhouderij in Helmond kan verstrekkende gevolgen hebben voor het beleid van de provincie Brabant om de omvang van veebedrijven te beperken.

De rechter oordeelde vorige week dat de nieuwe verordening waarin de provincie de grenzen voor veehouderijen regelde, in strijd is met de oude reconstructiewet en kracht mist.

De kalkoenhouder in Helmond wil zijn bedrijf uitbreiden om het pluimvee meer ruimte bieden. De gemeente Helmond weigerde de vergunning op basis van de nieuwe regels van de provincie.

De rechter zegt dat de nieuwe regels verbindende kracht missen omdat de reconstructiewet een voorschrift van hogere orde is. De reconstructiewet staat uitbreiding met het oog op dierenwelzijn juist wél toe.

“Het overgangsbeleid van de provincie is goed bedoeld, maar juridisch zwak. We hebben dat eerder gezegd”, reageerde een woordvoerder van boerenorganisatie ZLTO dinsdag. “De oude reconstructieplannen wegen zwaarder. Als de Raad van State deze uitspraak bevestigt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.