Home

Nieuws

Wereldeconomie baart beleggers VS zorgen

New York – Ook de Amerikaanse aandelenmarkten waren woensdag in de greep van de Europese schuldencrisis en de mogelijke gevolgen voor de wereldeconomie. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in dat de afspraken die de Europese leiders vorige week maakten, tot een oplossing voor de schuldenproblematiek zullen leiden. De belangrijkste graadmeters gingen voor de derde dag op rij omlaag.

In New York noteerde de toonaangevende Dow-Jonesindex tegen het einde van de handel 1 procent lager op 11.830,40 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde eveneens 1 procent tot 1213,83 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,5 procent tot 2541,29 punten.

Beleggers vrezen de gevolgen van de eurocrisis voor de economische ontwikkelingen wereldwijd. ”Er is een groeiend besef dat de wereldeconomie in gevaar is”, zei een beursanalist in New York tegen persbureau Reuters. Volgens hem gaan de zaken vrijwel overal minder en zal dat zal uiteindelijk ook het Amerikaanse bedrijfsleven treffen.

Vooral aandelen in de olie, technologie en industrie stonden onder druk. Machinebouwer Caterpillar, die voorbeurs met vooruitzichten kwam die de markt teleurstelden, was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 4,5 procent. Ook de technologiebedrijven Cisco System en Hewlett-Packard waren onderin de Dow terug te vinden.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron noteerden respectievelijk 1,2 en 3,3 procent in de min. Zij stonden onder druk door de forse daling van de olieprijzen. Amerikaanse olie werd ruim 5 procent goedkoper, terwijl de prijs van Brentolie met meer dan 4 procent daalde.
De euro noteerde een kleine drie kwartier voor het scheiden van de markt in New York een koers van 1,2985 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel was de munt 1,2970 dollar waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.