Home

Nieuws 1973 x bekeken

Waarde landbouwgrond stijgt ondanks economische crisis

Doetinchem – De waarde van landbouwgrond stijgt, ondanks economische barre tijden. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster, bewerkt door Boerderij.

De gewogen gemiddelde grondprijs in Nederland is in de periode januari tot en met november dit jaar 48.333 euro per hectare. De prijs in dezelfde periode vorig jaar is 47.899 euro per hectare.

De grootste groep kopers van landbouwgrond is nog altijd de melkveehouders. De gemiddelde prijs van grasland ligt in de eerste elf maanden van dit jaar op 46.756 euro per hectare. Dezelfde periode vorig jaar ligt de hectareprijs ruim 1.000 euro per hectare lager. Bouwland is echter dit jaar goedkoper geworden. Van januari tot en met november 2010 ligt de gewogen gemiddelde prijs van deze grond op 50.024 euro per hectare. Dit jaar is de prijs 49.658 euro per hectare.

Het totale aantal transacties en het verhandeld areaal gras- en bouwland ligt in de eerste elf maanden van dit jaar op nagenoeg hetzelfde niveau als vorig jaar. Alleen de hoeveelheid bouwland dat van eigenaar verwisselde ligt dit jaar iets lager dan in 2010.

Boerderij ontvangt maandelijks grondcijfers van het Kadaster. Alleen transacties van onbebouwd gras- en bouwland worden meegenomen. Om extreme prijzen uit te sluiten valt 5 procent van de hoogste en laagste prijzen buiten de berekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.