Home

Nieuws 177 x bekeken

WTO-top vooralsnog in teken Chinees-Amerikaanse onenigheid

Genève - China en de VS beschuldigen elkaar tijdens de ministeriële topconferentie van de WTO van het frustreren van het wereldhandelsoverleg.

Beide landen beloven wel financiële steun aan een serie West-Afrikaanse katoenproducenten, maar deze belofte wordt door hulporganisatie Oxfam afgedaan als “een pr-gebaar”.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk verklaarde dat “de WTO niet in staat is om de vraag te beantwoorden hoe de grootste en meest succesvolle leden verantwoordelijkheden kunnen delen. De wereld is diepgaand veranderd sinds de onderhandelingen begonnen 10 jaar geleden”, aldus Kirk, die later verwees naar opkomende economieën.

De Chinese handelsminister Chen Deming reageerde tegenover staatspersbureau Xinhua door te stellen dat het wereldhandelsoverleg “vastzit op Amerikaanse politiek”, en daarom pas na de Amerikaanse congresverkiezingen en presidentiële verkiezingen in 2012 zinvol kan worden voortgezet.

De VS maakte bekend de komende vier jaar 16 miljoen dollar (12,3 miljoen euro) vrij te maken voor technische assistentie aan vier katoenexporterende landen in Afrika: Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad. China maakte apart een pakket van 20 miljoen dollar (15,3 euro) voor dezelfde boeren bekend.

Oxfam noemt in een verklaring het Amerikaanse pakket een pr-stunt, die de Afrikaanse landen geen stap dichter bij eerlijke concurrentie brengt. De VS is een grote exporteur van katoen. Het land subsidieert katoenboeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.