Home

Nieuws 313 x bekeken

WTO boos over VN-rapport van Olivier de Schutter

Genève – Directeur-generaal Pascal Lamy van de wereldhandelsorganisatie WTO reageert geërgerd op een rapportage van Hoge Commissaris voor de mensenrechten Olivier de Schutter.Lamy zegt dat De Schutter de plank misslaat in zijn opvattingen over de relatie tussen wereldhandel en voedselveiligheid.

Lamy heeft een uitvoerige brief met bijlagen gepubliceerd op de de site van de WTO. De Fransman zegt fundamenteel met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van mening te verschillen als het gaat over de rol die internationale handel kan spelen bij het zeker stellen van de voedselvoorziening. Volgens De Schutter moeten landen daarbij niet te veel vertrouwen op de internationale handel.

Volgens Lamy kan onverstoorde internationale handel helpen bij een efficiënte voedselproductie, waarbij gewassen worden geteeld op plaatsen waar dat het best kan.

Lamy zet vraagtekens bij de aanbevelingen van De Schutter om de binnenlandse markt (van landen) te isoleren van de internationale markt. Onder omstandigheden zijn er wel ingrepen in de markt mogelijk en toegestaan, zegt Lamy, maar als die maatregelen oneigenlijk of onjuist worden gebruikt, zullen ze tot marktverstoringen leiden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.