Home

Nieuws 163 x bekeken

WHO bezorgd om Nederlands grieponderzoek

Parijs - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is zeer bezorgd over onderzoek naar de overdraagbaarheid van het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 tussen mensen. De organisatie, die ook zegt dat het onderzoek door moet gaan, liet dat vrijdag weten.

Twee teams van wetenschappers, een van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en een ander in de Verenigde Staten, hebben ontdekt dat het vogelgriepvirus H5N1 gemakkelijk zou kunnen veranderen in een variant die de volksgezondheid bedreigt. Ze weten ook hoe dat kan. De gegevens kunnen dienen om een wereldwijde epidemie (pandemie) te voorkomen en vaccins en medicijnen te ontwikkelen.

Volgens de WHO brengt het aanzienlijke risico's met zich mee en is strenge controle nodig. "Hoewel duidelijk is dat onderzoek om deze kennis te verkrijgen door moet gaan, is het ook duidelijk dat het risico's met zich meebrengt", aldus de WHO. Het is de eerste keer dat de WHO zich over de kwestie uitlaat.

Wetenschappelijke tijdschriften lieten onlangs al weten dat ze twijfelen of ze de details moeten publiceren over hoe de wetenschappers het H5N1-virus lieten muteren. Terroristen zouden de kennis kunnen gebruiken om een aanslag met biologische wapens te plegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.