Home

Nieuws 243 x bekeken

Vroege Galanthus heeft het moeilijk

Lisse – Sommige Galanthussoorten komen dit seizoen vroeg in bloei. In de keuringszaal bij de CNB in Lisse wordt af en toe zo’n vroeg exemplaar getoond. Deze week bijvoorbeeld door Cees Breed die een fraai exemplaar van Galanthus fosteri toont.

Doorgaans kunnen de meeste soorten Galanthus (sneeuwklokje) wel wat winterweer hebben. In het wild groeit G. fosteri van Noord-Turkije tot in Libanon. Jacques de Groot zond onlangs nog een vroegbloeiende Galanthus in. Dit keer lukte dat echter niet, omdat hagelbuien dit weekend het gewas teisterden en er van showkwaliteit geen sprake meer was.

Dat lot wacht ook een aantal andere (te) vroeg bloeiende bolgewassen. Zo zijn er op diverse plaatsen al verwilderde narcissen in bloei gezien. In Lisse bijvoorbeeld op het talud langs een provinciale weg, waar Narcissus ‘Rijnveld’s Early Sensation’ al in bloei staat. Normaal is dat pas in januari/februari.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.