Home

Nieuws 212 x bekeken

Vrees voor afzet verhit pluimveevlees met salmonella

Wijchen – Vleeskuikenhouders vrezen dat de afzetmarkt voor verhit pluimveevlees snel verzadigd is. Die instorting is een gevolg van het slachten van met Salmonella enteritidis (s.e.) of typhimurium (s.t.) besmette koppels vleeskuikens in Nederland.

Dat bleek maandagavond op een voorlichtingsbijeenkomst van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). In Europa mag sinds begin deze maand geen vers pluimveevlees met s.e. en s.t. op de markt komen. Slachterijen moeten het vlees van koppels vleeskuikens die besmet zijn met deze bacteriën voortaan vernietigen of verhitten.

Nederland heeft gekozen voor het verhitten van besmet pluimveevlees om dat nog enigszins tot waarde te brengen. Deense slachterijen weigeren bijvoorbeeld besmette vleeskuikens te slachten, zodat die naar het buitenland (waaronder Nederland) gaan.

Vleeskuikenhouders maken zich grote zorgen over de komst van besmette buitenlandse vleeskuikens naar Nederland. ”Deze dieren gaan de afzetmarkt voor verhit pluimveevlees verpesten. Nederlandse pluimveeslachterijen krijgen deze dieren goedkoop en zullen de verleiding niet kunnen weerstaan om ze te kopen”, vertelt een van hen.

Enkele aanwezige kleinere pluimveeslachters ontkennen dat zij besmette vleeskuikens uit het buitenland gaan slachten. ”Wij hebben geen apparatuur om het vlees van de dieren te verhitten. Dat moeten wij zodoende bij vleesverwerkers laten doen. Die willen dat niet doen, omdat zij een kruisbesmetting met andere vleessoorten vrezen”, zeggen zij.

PPE-beleidsmedewerker Judith Dietvorst benadrukt bovendien dat Nederlandse slachterijen voor buitenlandse koppels vleeskuikens geen beroep kunnen doen op het in oprichting zijnde fonds voor de waardevermindering van besmet pluimveevlees. Dat stelt vleeskuikenhouders nog niet gerust. Zij vrezen dat zij in de toekomst meer moeten betalen dan de voor 2012 voorgestelde heffing van € 1,8571 per duizend vleeskuikens als de markt voor verhit pluimveevlees instort.

Of registreer je om te kunnen reageren.