Home

Nieuws 185 x bekeken

Vogelbescherming tegen ganzenakkoord Schiphol

Zeist - Vogelbescherming Nederland tekent het convenant tegen aanvaringen met ganzen boven Schiphol niet. Dat heeft de organisatie dinsdag in een brief aan staatssecretaris Joop Atsma van Milieu en Infrastructuur laten weten.

Volgens de Vogelbescherming is in het convenant voornamelijk sprake van afschieten van de overlastgevende ganzen. Dat is geen goede oplossing, vindt de Vogelbescherming, want door schieten vliegen de ganzen op en kunnen er zelfs meer botsingen met vliegtuigen plaatshebben.

Atsma presenteert naar verwachting donderdag aan de Tweede Kamer een pakket maatregelen om de vliegveiligheid boven Schiphol te verbeteren. Het agrarische gebied rond Schiphol is erg aantrekkelijk voor ganzen, die het luchtverkeer echter ernstig hinderen. Er zouden tienduizenden vogels minder in de buurt van Schiphol moeten fourageren. Daarvoor is nu een plan bedacht, waarvan afschieten deel uitmaakt.

De Vogelbescherming ziet veel meer in andere maatregelen, die ook in het akkoord staan. De organisatie juicht de voorgenomen aanplant van olifantsgras toe. Daar zijn ganzen veel minder verzot op. Ook verwacht de Vogelbescherming effect van het snel onderploegen van resten van de oogst en van radarsystemen die vliegbewegingen van vogels kunnen detecteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.