Home

Nieuws 178 x bekeken

Voedselprijzen gelijk, suiker fors omlaag

Rome – Voedselprijzen zijn in november marginaal gedaald ten opzichte van een maand eerder. De prijzen liggen 10 procent lager dan de piek die in februari 2011 is opgetekend.

Dat blijkt uit de voedselprijsindex van het VN-voedselagentschap FAO. De suikerprijs is volgens de index op maandbasis 6 procent gedaald, omdat voor seizoen 2011/2012 een productieoverschot wordt verwacht.

De productie van suiker groeit volgens onder meer de Rabobank in de EU, India, Thailand en Rusland. De prijs voor suiker ligt blijkens de cijfers van FAO nog wel 12,6 procent hoger dan de gemiddelde prijs in 2010, en 32 procent boven het niveau van 2009.

De daling van de suikerprijs in november wordt gecompenseerd door een 1 procent lagere prijs voor granen en zuivelproducten. De prijs van vlees bleef gelijk aan het niveau van oktober. De prijs voor varkensvlees steeg met 2 procent, terwijl prijzen voor pluimveevlees, rundvlees en schapenvlees gelijk bleven dan wel marginaal daalden.

Op de zuivelmarkt registreert FAO een prijsdaling van 6 procent voor boter en 2 procent voor kaas. De prijs voor melkpoeder en caseïne steeg tussen de 2 en 3 procent. Van januari tot en met oktober lagen zuivelprijzen hoger dan in de corresponderende maanden in 2010, maar in november kwam de zuivelprijs ongeveer 3 procent lager uit.

De prijs voor oliën en vetten is in november 11 procent gestegen, waarmee een einde komt aan een neerwaartse trend die sinds maart is ingezet. De markt reageert op een verwachte daling van het aanbod van palmolie en soja-olie die gelijk valt met een grotere vraag naar plantaardige oliën uit de biodieselindustrie en de Chinese voedingsindustrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.