Home

Nieuws 351 x bekeken

'Voedingscentrum laat zich voor kar sector spannen'

Amsterdam – Het Voedingscentrum handelt niet onafhankelijk in het dossier bestrijdingsmiddelenresten op groente en fruit.

Dat zegt Foodwatch, één van de organisaties achter Weet-wat-je-eet, de kritische campagne rondom residuen in groente en fruit. Het Voedingscentrum ontkent dit.

Volgens Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch, krijgt het Voedingscentrum geld van de tuinbouw om de website allesoverbestrijdingmiddelen.nl te onderhouden. Ook heeft het centrum met een persbericht meegewerkt aan een tegencampagne van supermarkten en landbouw tegen publicaties in de Weet-wat-je-eetcampagne. Binnenkort wil Opzeeland dat bespreken met de directeur van Voedingscentrum. ”We hebben het gevoel dat het Voedingscentrum onze campagne de wind uit de zeilen wil nemen.”

Een woordvoerder van het Voedingscentrum zegt dat het persbericht past bij de taakstelling. ”Met ons persbericht van vorige week wilden we voorkomen dat paniek zou ontstaan. We hebben daarvoor het RIVM geraadpleegd. De voordelen van het consumeren van groente en fruit wegen op tegen de mogelijke risico’s van resten van bestrijdingsmiddelen. Als er echt iets aan de hand zou zijn, hadden we dat ook gemeld.”

Dat de sector investeert in de website is juist, stelt de woordvoerder. ”We zijn hierin een publiek-private samenwerking aangegaan. Onze deskundigen blijven onafhankelijk.” Als de wetenschap risico’s van bestrijdingsmiddelen zwaarder inschat, zal het centrum dat ook melden op de website, stelt de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.