Home

Nieuws

Vier kalveren positief voor runder-tbc in 2011

Den Haag – In 2011 zijn in totaal vier kalveren van Ierse herkomst positief getest voor rundertuberculose. De kalveren waren afkomstig van drie bedrijven. Het laatste positief geteste geval dateert van september.

Dat meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens de woordvoerder zijn deze resultaten niet uniek. Ook in 2010 zijn er gevallen geweest van runder-tbc, steeds op bedrijven met Ierse kalveren. In al die gevallen zijn de betrokken bedrijven steeds op de hoogte gesteld en zijn de bedrijven gereinigd en gedesinfecteerd.

Volgens gegevens van het Produtschap Vee en Vlees (PVV) heeft Nederland dit jaar tot en met week 28 (tot en met 15 juli) 39.971 kalveren geïmporteerd. Na 15 juli zijn geen kalveren meer uit Ierland geïmporteerd. In 2010 haalde de Nederlandse kalversector 66.663 kalveren uit Ierland. De gegevens van het PVV zijn gebaseerd op de gegevens van het I&R-systeem dat Dienst Regelingen beheert.

In verband met de runder-tbc die in Ierland heerst heeft de Stichting Kwaliteitsbewaking Vleeskalversector de quarantainemaatregelen voor Ierse kalveren aangescherpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.