Home

Nieuws 183 x bekeken

Veterinair deskundigen: mogelijk golf aan misgeboorten

Lelystad/Deventer - De melkveehouderij, de geitenhouderij en de schapenhouderij moet rekening houden met een toenemend aantal misgeboorten. Veterinair deskundigen spreken die verwachting uit, nu het Schmallenbergvirus met zekerheid is vastgesteld bij Nederlandse runderen en schapen.

Nu staat ook vast dat de gezondheidsproblemen op rundveebedrijven (met diarree, productiedaling en koorts) in het gehele land hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met het nieuwe virus, waarvan het bestaan in november in Duitsland is vastgesteld.

Eind vorig week waren twintig Nederlandse schapenbedrijven bekend waar problemen werden gemeld met vaak doodgeboren misvormde lammeren.

Het virus is door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) bij 18 runderen aangetoond, waarvan bloedmonsters aanwezig waren bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

Dat die bloedmonsters niet eerder op het Schmallenbergvirus zijn onderzocht, heeft te maken met de typische symptomen bij de runderen.

Omdat de meestvoorkomende klacht de diarree was, heeft het onderzoek zich toegespitst op mestmonsters. Daarin zijn geen sporen van het Schmallenbergvirus gevonden. In bloedmonsters is wel gezocht naar bekende virussen, maar niet - zoals in Duitsland - gescreend op een breed scala aan virusgroepen.

De gezondheidsproblemen hebben zich voorgedaan op zeker tachtig melkveebedrijven. Waarschijnlijk gaat het om meer bedrijven, waarbij de symptomen minder ernstig waren, of in het geheel achterwege bleven.

Het CVI onderzoekt nu beschikbare monsters van knutten op sporen van het virus.
Het RIVM zegt dat er een gering risico is voor de volksgezondheid. In een toelichting meldt Roel Coutinho dat uitgebreid gekeken is naar de eigenschappen van soortgelijke virussen. “Bovendien hebben we gekeken naar wat we aan ziektegevallen in de afgelopen periode hebben gehad. Daar is niets gebleken. Als het iets ernstigs zou zijn geweest, hadden we dat opgemerkt”, aldus Coutinho, die zegt tevreden te zijn over de manier waarop de veterinaire gezondheidsexperts met het RIVM hebben samengewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.