Home

Nieuws 6 reacties

'Veilen bedrijven schadelijk'

Bleiswijk – LTO Noord Glaskracht roept banken op geen glastuinbouwbedrijven tegen bodemprijzen te verkopen. Het holt de sector uit. Het instrument van veiling roept daarbij steeds meer weerstand op, stelt voorzitter Nico van Ruiten.

LTO vreest voor uitholling van de bestaande bedrijven. Overgenomen bedrijven werken met een lagere kostprijs. Dat zal bestaande bedrijven verder onder druk zetten. ”Je ziet dat bedrijven veel moeite doen om het bedrijf te continueren. Als een paprikabedrijf een kostprijs heeft van € 1,20 en de buurman krijgt door de overname een kostprijs van € 1,05, dan dreigt op den duur faillissement van het bedrijf met een kostprijs van € 1,20.”

Ook leidt het verkopen van bedrijven tegen bodemprijzen tot een waardedaling van de bestaande bedrijven.

In twee rondes zijn de laatste maanden bedrijven geveild. Volgens Van Ruiten leidt dat tot steeds meer weerstand bij telers.

Woensdag hield LTO Noord Glaskracht de ledenvergadering voor ruim tweehonderd telers. Circa 80 procent van de bedrijven schrijft rode cijfers door de Ehec-crisis dit jaar. LTO verwacht enkele tientallen faillissementen.

Op 21 december vergadert de Tweede Kamer over de economische situatie in de glastuinbouw. Glaskracht pleit daarom bij de politiek voor een goed werkende kredietgarantieregeling, een effectief pakket gewasbeschermingsmiddelen en het behoud van het rentevoordeel voor Groenlabekassen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En welke oplossing heeft LTO dan in gedachten voor die tuinderijen die de kost niet meer kunnen verdienen? Aan laten modderen tot in lengte van dagen? Elk jaar hard laten werken voor niks? Er nog meer geld op toe gaan leggen? Wiens geld dan? Van die tuinder, van de bank, van de overheid, van de burgers, van de leden van de LTO, ??

 • no-profile-image

  hn

  De bank het bedrijf op laten kopen (is toch reeds grootste schuldeiser) en vervolgens bedrijf laten slopen en de grond bewaren tot betere tijden. Hierdoor blijft de waarde van de om liggende bedrijven op peil en belegt de bank verstandig en kan het een goed rendement halen.

 • no-profile-image

  P.a. Mclaren

  LTO glaskracht heeft denk ik een verkeerder kijk op de gang van zaken. Het riekt naar een leterlijke stellingaanname van uitkomsten van diverse forums, bijv. op deze site. Erg goedkoop en niet onderbouwd. Het is van vele factoren afhankelijk voor welke kostprijs een produkt uiteindelijk in de markt wordt gezet, een falliet bedrijf heeft meestal een hogere kostprijs produkt gehad dan de concurrentie, welke deels te wijten kan zijn managment maar zeker ook aan de opzet/bedrijfsstructuur. Daarbij is het uiteindelijk aan de schuldeiser op welke wijze verkregen eigendom vermarkt wordt.

 • no-profile-image

  @hn:
  als de bank dit gaat doen, gaat ze verlies op verlies stapelen.
  Ze zal nooit iets anders behalen dan een zeer negatief rendement. Zeker geen winst!

 • no-profile-image

  Glaskracht zet de wereld op zijn kop en wil kost wat kost de kostprijs hoog houden ( lees GEEN waardedaling van bedrijven accepteren) Snappen deze mensen dan niet dat 50% lucht is van de huidige tuinbouw bedrijven, opgebouwd in jaren van totale gekte.
  het lijkt veel op tunnelvisie.
  saneren, nuchter blijven en verstand gebruiken, mogelijk komt het dan weer goed

 • no-profile-image

  P.a. McLaren

  Verder vind ik de 1e opmerking van Martin P. veel relevanter. Laaat Glaskracht eens iets betekenen voor al die bestaande bedrijven die elk jaar overleven door hard te werken maar niks verdienen. De zgn. man/vrouw bedrijven, de kleine bedrijven, er zijn er nog een groot aantal, ze gaan niet falliet omdat ze weinig vreemd vermogen in het bedrijf hebben zitten maar teren wel elk jaar in op eigen vermogen, en sneeuwen onder door al dat geweld. Maak je eens hard voor deze mensen cq. bedrijven, en zit niet te onozel te politieken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.