Home

Nieuws 455 x bekeken 1 reactie

Veevoederbedrijven hebben last van lage waterstand

Doetinchem – Veevoederbedrijven kunnen slechts de helft van de gebruikelijke hoeveelheid grondstoffen per vrachtschip laten aanvoeren als gevolg van de extreem lage waterstand.

Dat blijkt uit navraag bij diverse veevoerderfabrieken. De Heus CZ laat weten normaliter 1.000 tot 1.500 ton per schip aan te voeren. ”Dat is nu ongeveer de helft”, zegt woordvoerder Joost Belt.
Met name de aanvoer vanuit Duitsland via de Rijn geeft problemen. Daarom wijkt de scheepvaart uit naar andere waterwegen. Jan Nijland, hoofd inkoop van de voerafdeling bij Forfarmers: ”We laten meer graan aanvoeren vanuit Polen en Frankrijk".

Ook komt er meer product binnen via Rotterdam. De distributie vanuit de haven naar de productielocaties in het binnenland leidt vooralsnog niet tot problemen. Ook is rekening gehouden met extra opslagmogelijkheden van grondstoffen in Rotterdam.

Omdat de vrachtschepen maar de helft van de normale aanvoer kunnen meenemen, verdubbelen de transportkosten voor de veevoerbedrijven. Tot nu toe zeggen de fabrieken deze extra kosten niet door te rekenen in de verkoopprijs. Op termijn zal de daling van de voerprijzen echter worden gedempt als gevolg van de gestegen transportkosten, is de verwachting. De transportkosten zijn reeds in contracten vastgelegd.

Met de kwaliteit van de aangevoerde grondstoffen is geen probleem, ook al komen ze meer uit andere gebieden dan gebruikelijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dan zullen de granen toch nog duur worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.