Home

Nieuws

Veehouders vaak slecht behandeld in ziekenhuis

Den Bosch – Veehouders die de veegerelateerde MRSA-bacterie bij zich dragen worden vaak zeer verschillend behandeld in ziekenhuizen.

Dit bleek tijdens een MRSA-symposium in Den Bosch, georganiseerd door praktijknetwerk MRSA in de intensieve veehouderij.

Er zijn verplichte richtlijnen voor ziekenhuizen om binnenkomende patiënten te ondervragen voor MRSA. Volgens varkensdierenarts Manon Houben, nauw betrokken bij het praktijknetwerk, maken de ziekenhuizen daarbij geen onderscheid tussen veegerelateerde en niet veegerelateerde MRSA. ”We kunnen nu nog niet bewijzen dat sommige bedrijven vrij zijn van veegerelateerde MRSA. Hoeveel dieren moet je bijvoorbeeld testen en hoe lang moet het bedrijf vrij zijn? Ook mist er nog een snelle test die bij binnenkomst in het ziekenhuis kan aantonen welke MRSA-variant de patiënt bij zich draagt”.

Volgens Houben is het belangrijk dat veehouders in ziekenhuizen kunnen aantonen dat ze vrij zijn van MRSA zodat ze als normale patenten kunnen worden behandeld. ”De veegeralateerde MRSA-stam vormt minder risico’s voor de andere ziekenhuispatiënten dan de niet veegerelateerde MRSA stam die sneller van mens naar mens gaat”, volgens arts Andreas Voss. Maar zolang ziekenhuizen alle vormen van MRSA als gelijk beschouwen worden de veehouders behandeld alsof ze grote risico’s vormen voor de medepatiënten.

Volgens Houben is communicatie heel belangrijk in de MRSA-discussie. ”Veehouders snappen de noodzaak van de MRSA-preventiemaatregelen maar er is veel verwarring. Het is gewoon niet te verkopen dat verplegers met MRSA in een ziekenhuis mogen werken en dat veehouders als patiënt streng geïsoleerd worden. De logica ontbreekt vaak”. Toch kunnen veehouders ook zelf pro-actief werken om MRSA-vrij te worden als we weten dat ze geopereerd moeten worden. Dit scheelt een hoop gedoe in het ziekenhuis.

Toon van Hoof van LTO Nederland onderschrijft het belang van acceptatie en communicatie rondom MRSA. ”Het menselijke aspect in de MRSA-discussie is zeer belangrijk, daar moeten we de komende tijd aan werken”, aldus van Hoof.

Of registreer je om te kunnen reageren.