Home

Nieuws

Veediefstal kost Britse boer miljoenen

Londen – Het Britse platteland heeft steeds meer te kampen met veediefstallen, waarbij soms tientallen schapen, lammeren of soms ook varkens of kalveren tegelijk verdwijnen.

Boeren hebben dit jaar voor meer dan 7,2 miljoen euro aan schade wegens veediefstallen geclaimd bij de onderlinge verzekeraar NFU Mutual, dat is meer dan 2,5 keer zo veel als vorig jaar.

NFU Mutual schat dat alleen al in de eerste tien maanden van 2011 meer dan 60.000 schapen en lammeren zijn verdwenen. Daarnaast heeft de verzekeraar meldingen voor in totaal honderden varkens en runderen gekregen. Ook ganzen of kalkoenen worden regelmatig met grote aantallen tegelijk gestolen. Het ergst getroffen is Noord-Ierland waar meer dan 20 procent van alle claims vandaan komen.

Volgens het verzekeringsbedrijf van de National Farmers Union lag het aantal veediefstallen in de voorbije jaren op een relatief laag niveau. Door de hoge vee- en vleesprijzen is de laatste tijd echter sprake van een ’onrustbarende toename in alle veeteeltgebieden in ons land’.

De maatschappij dringt er bij boeren op aan nauwgezet de oormerken en papieren van aan te kopen vee na te kijken om er zeker van te zijn dat het geen gestolen dieren betreft. Ook heeft het de consument in het algemeen op het hart gebonden geen vlees van ongebruikelijke herkomst te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.