Home

Nieuws

VWA ging zelf in de fout bij import Turks stro

Uithuizen - De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft zelf een fout gemaakt bij de import van stro uit Turkije.

Dit blijkt uit mededelingen van deze dienst aan de handelaren die het stro hebben laten invoeren. Een afschrift daarvan is in bezit van agd.media.

Strohandelaar Koos Terpstra heeft begin oktober, voor de feitelijke import, aan de VWA gevraagd of stro uit Turkije zonder extra inspecties, fytosanitaire danwel andere eisen mocht worden ingevoerd. Daarop werd geantwoord dat geen nadere actie noodzakelijk was.

Terpstra en een collega uit het  Friese Damwoude hebben vervolgens stro laten importeren via Antwerpen en Delfzijl. Toen de derde zending stro binnen zou komen, greep de VWA in. Bij een ander onderdeel van de VWA had men ontdekt dat stro uit Turkije de EU niet binnen mag, vooral omdat Turkije niet vrij is van MKZ.

Vrijdag, een maand nadat de invoer was beëindigd, volgde daarop een bekendmaking door staatssecretaris Henk Bleker van EL&I. Hij sprak van illegale import. Daarmee suggererend dat de importeurs willens en wetens over de schreef gingen.

Terpstra en zijn Friese collega storen zich daar enorm aan. Te meer omdat de VWA aanvankelijk geen verantwoordelijkheid wilde nemen. Terpstra hield daarom twee weken lang de poot stijf tegenover de VWA. Hij wilde geen adressen van afnemers doorgeven aan de VWA, tenzij hij eerst een toezegging kreeg van volledige schadevergoeding. Die kwam vorige week. Terpstra kan zijn klanten nu nieuw stro van andere herkomst leveren.

Het stro is geïmporteerd als voerstro. Het grootste deel daarvan is gehakseld, een kleiner deel is in balen rechtstreeks bezorgd.

Lees ook: Affaire Turks stro breidt uit

Of registreer je om te kunnen reageren.