Home

Nieuws

VN-budget voor 2e keer in historie omlaag

New York - Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Verenigde Naties gaat de begroting van de organisatie omlaag. Dat kwamen de 193 lidstaten van de VN zaterdag na langdurige onderhandelingen overeen.

Het budget van de VN voor de jaren 2012-2013 daalt met 5 procent naar 5,15 miljard dollar (bijna 3,95 miljard euro). In de periode 2010-2011 bedroeg de begroting nog 5,41 miljard dollar (een kleine 4,15 miljard euro). De Verenigde Staten en Europese landen wilden bezuinigen bij de VN, terwijl ontwikkelingslanden juist hadden geëist dat er niet gesnoeid zou worden.

Voorheen ging de begroting gemiddeld jaarlijks met 5 procent omhoog. Alleen in 1998 ging het budget een keer omlaag.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de verlaging een aansporing om meer te doen met minder geld. ,,Alle begrotingsonderhandelingen zijn moeilijk. Maar dit jaar was het bijzonder moeilijk'', zei hij. ,,Regeringen en mensen overal moeten de eindjes aan elkaar knopen. Het is een tijd van wereldwijde bezuinigingen''. De secretaris-generaal had aanvankelijk een besparing van 3 procent voorgesteld, maar de landen gingen nog iets verder dan Ban Ki-moon had gedacht.

Door de bezuinigingen vervallen 44 banen en wordt het mes gezet in reis- en advieskosten. Ook komt er minder geld voor de aankoop van materiaal.

De Amerikaanse onderhandelaar Joseph Torsella sprak van een ,,historisch akkoord'' dat na ,,moeilijke onderhandelingen'' was bereikt. De VS betalen 22 procent van het budget van de Verenigde Naties. Ze leveren daarmee de grootste financiële bijdrage aan de organisatie.

De VN-begroting heeft geen betrekking op de vredesoperaties in de wereld. Die kosten momenteel 5,4 miljard euro per jaar. Ook de kosten van de aparte VN-organisaties zoals voor vluchtelingen (UNHCR) of historische gebieden en cultureel erfgoed (Unesco) staan los van de VN-begroting.

Of registreer je om te kunnen reageren.