Home

Nieuws

Uitbraak pluimveeziekte NCD in Volkel

Den Haag – Bij een hobby-pluimveehouder in Volkel is NCD vastgesteld onder hobbykippen en postduiven.

Voor de beroepsmatige pluimveehouderij heeft de uitbraak nog geen rechtstreekse gevolgen. Reden is dat binnen een straal van één kilometer van de besmette houderij geen beroepsmatige pluimveebedrijven liggen.

NCD-uitbraken komen met enige regelmaat voor. In 2009 waren er ook diverse uitbraken bij hobbyhouderijen en post/sierduiven.

Op de houderij in Volkel waren 7 kippen en 21 duiven aanwezig. Deze zijn geëuthanaseerd. De verblijven worden vandaag gereinigd en ontsmet, over 21 dagen nog een keer en de week daarna kan de houderij weer worden vrijgegeven. De dieren waren niet gevaccineerd tegen NCD.

Omdat de uitbraak niet bij commercieel pluimvee is, zou de uitbraak gelet op de OIE-code geen invloed moeten hebben op de handel. Wel moet de uitbraak worden genotificeerd bij de Commissie en de OIE, dus handelseffecten zijn helaas niet volledig uit te sluiten.

In de commerciële pluimveehouderij is het al decennia verplicht om te vaccineren tegen NCD. Daardoor is het commerciële pluimvee redelijk goed beschermd tegen uitbraken. Voor de postduiven die meedoen aan wedvluchten en het pluimvee dat deelneemt aan tentoonstellingen en dergelijke is het ook verplicht om te vaccineren tegen NCD.

NCD is geen ziekte die de mens besmet, maar er kan in uitzonderlijke gevallen conjunctivitis (ontsteking van het oogslijmvlies, rode ogen) ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.