Home

Nieuws

Twijfels over klimaatakkoord vanaf 2020

Durban – Een wereldwijd klimaatakkoord vanaf 2020 wordt veel moeilijker en veel duurder. Dat zeggen klimaatwetenschappers naar aanleiding van de zondag afgelopen VN-klimaattop in Durban, Zuid Afrika.

De 193 landen spraken daar af tegen 2015 een bindend klimaatakkoord te maken dat vanaf 2020 ingaat. De belangrijkste ontwikkeling was de afspraak om tegen 2015 een nieuw wereldwijd en bindend klimaatverdrag te sluiten. Dat verdrag moet tegen 2020 in werking treden.

”Er liggen nog steeds geen nieuwe beloften op tafel, en of het proces waarover in Durban overeenstemming is bereikt iets oplevert is niet zeker”, zegt Bill Hare, directeur van Climate Analytics, een Duitse non-profitadviesgroep van klimaatwetenschappers. Als we wachten tot 2020 om de CO2-uitstoot flink terug te schroeven, zullen die reducties veel zwaarder en veel duurder uitvallen, zeker als we enige hoop willen behouden om de temperatuurstijging onder 2 graden Celsius te houden, zegt Hare.

Afgelopen weekend had ook het Wereldnatuurfonds (WWF) al zijn bezorgdheid geuit over het late tijdstip waarop het nieuwe akkoord van start gaat. ”Hoe later de CO2-uitstoot zijn piek bereikt, hoe steiler de neerwaartse trend van reducties zal moeten zijn”, zei klimaatwetenschapper Regine Günther, verantwoordelijk voor het klimaatbeleid van het Wereldnatuurfonds (WWF). ”Dat zal niet alleen zeer duur maar ook extreem moeilijk worden”.

Of registreer je om te kunnen reageren.