Home

Nieuws 4 reacties

Tweede Kamer stemt voor opheffen productschappen

Den Haag – De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie die vraagt om de productschappen op te heffen.

De motie van VVD-kamerlid Charlie Aptroot werd met een ruime meerderheid aangenomen. Naast indieners VVD stemden ook PVV, SP, D66 en Groenlinks voor het opheffen van de productschappen.
Voor aanvang van de stemmingen trok D66-kamerlid Kees Verhoeven zijn motie in. Hij pleitte in zijn motie voor behoud van de schappen, op voorwaarde dat deelname aan de schappen vrijwillig werd. Deze motie werd door D66 ingetrokken, nadat Aptroot zijn motie iets had gewijzigd, zodat D66 zich daar bij kon aansluiten.

In de gewijzigde motie vraagt Aptroot de regering niet alleen een voorstel te maken voor het elders onderbrengen van de wettelijke taken van de productschappen, maar ook voor het onderbrengen van de taken en activiteiten van publiek belang op het gebied van plant- en diergezondheid en dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid. Dat komt precies overeen met de taken die verantwoordelijk minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wilde onderbrengen bij de afgeslankte productschappen, zoals in de kabinetsvisie over de toekomst van de productschappen verwoord.

Cynthia Ortega van de Christenunie gaf voor de stemmingen een stemverklaring. Hoewel de partij in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen dat ze voor afschaffen van de productschappen zijn, steunt de partij de motie van Aptroot niet. ”We zijn als Christenunie heel kritisch over de productschappen en vooral over de vermening tussen publiek en privaat bestuur. Maar we vinden ook dat de productschappen heel belangrijke taken uitvoert”, aldus Ortega. Christenunie vindt dat in het huidige voorstel om de productschappen op te heffen deze taken onvoldoende geborgd zijn.

Bij de stemmingen hield Groenlinks haar strakke lijn vast. De partij wilde alleen de productschappen behouden als duurzaamheid als speciaal aandachtsgebied aangemerkt zou worden. Dat zag Kamp niet zitten, waardoor Groenlinks ook voor afschaffen van de productschappen stemde.

Zie ook: Kamp: ik ga nadenken over toekomst productschappen

NVAF: minister kan motie productschappen niet negeren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is een mooie dag voor de VRIJE HANDEL. De productschappen
  hebben hun recht van spreken verloren. Ze zijn tot verlengstuk// woordvoerder geworden van Z.L.T.O./L.T.O.
  Deze boerenbedrog organisaties hebben , nog een verlies geleden vandaag . Het bedrijf NOBLESSE PROTEINS in WIJSTER . mag zijn fabriek om slachtafval te verwerkken op starten. SONAC BERGUM. Een van de MULTINATIONALS van Z.L.T.O. Heeft zijn procedures verloren. GEFELICITERRD. met jullie over winning
  Jammer dat agd dat nieuws niet groots mag brengen van onze boeren bedrog organisaties.

 • no-profile-image

  Willem A.

  Het is een schande dat nu ook het HBAG bedrijfschap voor de bloemen en plantengroothandel ten onder dreigt te gaan. Dit met dank aan die domme schreeuwers als Aptroot en NVAF. Ik neem aan dat de financiele verliezen door het wegvallen van HBAG door VVD en NVAF zullen worden betaald.

 • no-profile-image

  Willem A.

  Het is een schande dat nu ook het HBAG bedrijfschap voor de bloemen en plantengroothandel ten onder dreigt te gaan. Dit met dank aan die domme schreeuwers als Aptroot en NVAF. Ik neem aan dat de financiele verliezen door het wegvallen van HBAG door VVD en NVAF zullen worden betaald.

 • no-profile-image

  Willem A.

  Het is een schande dat nu ook het HBAG bedrijfschap voor de bloemen en plantengroothandel ten onder dreigt te gaan. Dit met dank aan die domme schreeuwers als Aptroot en NVAF. Ik neem aan dat de financiele verliezen door het wegvallen van HBAG door VVD en NVAF zullen worden betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.