Home

Nieuws

Turkije goede markt voor Frans rundvee

Parijs – Frankrijk heeft in september 18.145 levende runderen uitgevoerd, dat is 55 procent meer dan een jaar eerder.

Bijna driekwart van die dieren gingen naar Turkije dat sinds kort open is voor levend rundvee uit Frankrijk. Tegelijk neemt de slacht van rundvee in Frankrijk de laatste tijd gestaag af.

Dat meldt de landbouwkundige infodienst Agreste. In september werden in totaal bijna 298.000 runderen naar de slacht gebracht, dat is bijna 6 procent minder dan een jaar eerder. De daling zit vooral in stierkalveren, waarvan het aantal geslachte dieren bijna 10 procent lager ligt, en bij vaarzen. De daling is voor een deel toe te schrijven aan de toegenomen export van levend vee nadat het ministerie van landbouw samen met de veewereld een aparte dienst voor de exportbevordering in de sector heeft opgestart.

De organisatie van vleesbedrijven SNIV blijft waarschuwen dat hiermee een vicieuze cirkel is ingezet: ”De slacht loopt terug, de vleesprijzen gaan omhoog en daardoor gaat de consument weer minder vlees kopen.” SNIV stelt bovendien dat de daling van het aantal geslachte runderen de levensvatbaarheid van de slachthuizen op de tocht zet.

Of registreer je om te kunnen reageren.