Home

Nieuws

Tuinders: PT speelde belangrijke rol bij aanpak Ehec-crisis

Den Haag – Het Productschap Tuinbouw (PT) heeft een heel belangrijke rol gespeeld tijdens de Ehec-crisis deze zomer.

Dat zeggen tuinders en vertegenwoordigers van de tuinbouwsector tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Ehec-crisis. ”Tuinders die zijn aangesloten bij een producentenorganisatie hebben het minder slecht gedaan dan de tuinders die niet aangesloten zijn. Gelukkig heeft het PT alles snel en goed geregeld”, aldus Hans van Es, van Dutch Produce Association  (DPA).

”Het PT was onmisbaar tijdens de Ehec-crisis”, zegt biologischetomatenteler Frank de Koning tijdens het debat. Hij legt in antwoord op vragen van Groenlinks-Kamerlid Rick Grashoff en VVD-Kamerlid Johan Houwers ook uit dat het PT voor hem een belangrijke rol speelt bij kennisontwikkeling.

Tomatenteler Jan Zegwaard onderschrijft dit. ”Een modern Productschap is een onmisbare schakel, zeker in crisissituaties. Via een Productschap kunnen jullie ook veel sneller regels doorvoeren. Maar een Productschap moet wel efficiënt worden ingericht. We moeten geen gedrocht optuigen”, aldus Zegwaard. Ook Dick Oosthoek van de Rabobank benadrukt dat het PT een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Ehec-crisis. De discussie over de toekomst van de productschappen loopt nog volop. Een Kamermeerderheid is voor het afschaffen van de schappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.