Home

Nieuws

Tuinbouw wil betere saneringsmogelijkheden

Den Haag – Vanuit de glastuinbouw is een brede vraag naar een goede saneringsregeling voor verspreide oude glastuinbouwbedrijven. Dat blijkt tijdens een hoorzitting over de tuinbouwsector na de Ehec-crisis in de Tweede Kamer.

De tuinbouw zit in zwaar weer, mede door de gevolgen van de Ehec-crisis. Niet alleen de groenteteelt heeft daar last van, ook de sierteelt. ”Door de Ehec-crisis is de waarde van het tuinbouwvastgoed fors gedaald. Ook op het gebied van innovaties gaat het aanzienlijk moeizamer dan daarvoor”, aldus Coen Meijeraan namens Flower Mainport Aalsmeer.

Dick Oosthoek van Rabobank Nederland vindt deze periode na de crisis een goed moment voor een duurzaamheidsslag. ”Als we nu het verspreide glas kunnen opruimen, kunnen we via modernisering van de sector het vliegwiel op gang brengen.” José van Egmond, wethouder van de gemeente Pijnacker/Nootdorp erkent dat in haar gemeente de herstructurering van de glastuinbouw stil komt te liggen door de crisis in de tuinbouw. ”De sector heeft een steuntje in de rug nodig om de herstructurering door te zetten”, vindt Van Egmond.

André de Waal, directeur van High Performance Organizations centre (HPO) zegt dat net na een crisis een uitstekend moment is om organisaties en bedrijven beter in te richten. ”Als je bedrijf beter draait, doe je het financieel ook beter en kun je een eventuele volgende crisis beter aan”, aldus De Waal.

Nico van Ruiten van LTO Glaskracht erkent dat er ondernemers zijn die willen stoppen, maar niet kunnen stoppen omdat hun bedrijf onverkoopbaar is. ”Er zijn in verschillende provincies al regelingen waarmee kassen kunnen worden gesloopt om huizen te bouwen.” In de praktijk blijkt dit door de crisis op de huizenmarkt nu niet goed te werken. ”Een garantstelling zou daarom een goede oplossing zijn om de herstructurering te stimuleren”, vindt Van Ruiten.

Tomatenteler Jan Zegwaard vindt dat de overheid de regie moet nemen in de herstructurering van de tuinbouw. ”We moeten samen met de overheid aan een oplossing werken. Maar niemand neemt tot nu toe de regie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.