Home

Nieuws

'Teleurstellend weinig aandacht klimaattop'

Durban – De VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban krijgt amper aandacht in Nederland. Heel teleurstellend, vindt milieuorganisatie IUCN. De top valt in de schaduw van de EU-top vrijdag waar regeringsleiders de euro proberen te redden.

”Ik kan het me ook voorstellen na de top in Kopenhagen eind 2009”, zegt de Nederlandse klimaatadviseur Carl Königel van IUCN NL donderdag vanuit Durban. ”Toen waren de verwachtingen hooggespannen, maar kwam er niets uit. In de VS was er nu wel aandacht, maar vooral negatief: de VS vrezen een CO2-tax op luchtvaart.”

Bij de klimaattop spreken bijna 200 landen over de aanpak van broeikasgassen zoals CO2, om de opwarming van de aarde te beperken. Zonder akkoord komt er volgend jaar een einde aan het zogeheten Kyotoprotocol, dat deelnemende landen nu nog verplicht minder broeikasgassen uit te stoten. Als landen meer CO2 gaan uitstoten, kan de opwarming van de aarde versnellen en kunnen meer natuurrampen ontstaan.

De twaalfdaagse conferentie loopt vrijdag af, vooralsnog zonder zicht op enig resultaat. ”Ik verwacht dat de onderhandelaars zeker tot zaterdagochtend zullen doorgaan om een resultaat te kunnen boeken”, verwacht Königel.

De EU wil graag doorgaan met de emissiebeperking, maar de VS voelen er weinig voor. ”De VS steken veel energie in het afzwakken van afspraken. Dat schiet niet op. Sommigen zeggen dus dat we de VS maar beter helemaal moeten negeren”, aldus de adviseur. De VS zelf ontkennen dat ze een klimaatakkoord belemmeren.

China wil eventueel wel meedoen, maar pas vanaf 2020. ”We hopen nu op een soort akkoord tussen de EU en China, waar andere landen later op kunnen inhaken”, zegt Königel. ”De Zuid-Afrikaanse gastheer heeft gezegd dat-ie niet wil dat het Kyotoprotocol hier ’overlijdt’. Misschien komt er nog wat uit de hoed.”

De klimaatonderhandelaars hebben in hun agenda’s al genoteerd dat ze in juni bijeenkomen voor nieuw overleg, een half jaar later in Qatar. ”Maar dat is eigenlijk te laat om het Kyotoprotocol nog te redden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.