Home

Nieuws

Telers sluiten veel contracten, maar alleen voor korte termijn

De Lier – Het relatief milde weer en onzekerheid over de toekomst van de Eurozone zetten blijvend druk op de gasprijzen. Althans, daar speculeert een groot deel van de glasgroentetelers op, zo blijkt uit een rondgang langs energie-adviseurs. Telers sluiten deze week wel veel contracten af, maar meestal alleen voor levering op korte termijn.

Vaak ligt halverwege december de levering van gas voor een groot deel van het volgende jaar vast. De prijs voor gas is op de termijnmarkt in de laatste vijf weken 5 cent gedaald tot 23 cent per kuub, maar nog altijd worden nauwelijks contracten afgesloten voor levering voorbij het eerste kwartaal.

”De markt was lang stabiel en licht stijgend”, legt analist Sander Zaat van Nife Energieadvies uit. ”Nu daalt de prijs van gas harder dan de prijs van elektriciteit en zien WKK-bezitters hun marge wat toenemen. Men kijkt naar de financiële markten en overdaad van gas uit Scandinavië en Oost-Europa en speculeert op een verdere daling.”

Volgens Van Zaat wordt veel voor een maand of drie maanden ingekocht. ”In vergelijking met vorig jaar is het beeld opmerkelijk.” Het beeld wordt bevestigd bij Agro Energy en Nuon.

Of registreer je om te kunnen reageren.