Home

Nieuws 228 x bekeken

Stemming op grondmarkt kantelt

Doetinchem – De stemming op de grondmarkt is aan het veranderen. De reden is dat akkerbouwers minder bereid zijn te investeren in grond vanwege tegenvallende opbrengsten.

De akkerbouwers waren dit jaar het meest op zoek naar kwalitatief goede landbouwgronden. Op de voet gevolgd door de melkveehouders. Schaalvergroting was de voornaamste drijfveer om te investeren in grond. Daarbij willen ondernemers hun bedrijf gereed maken voor als het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van kracht wordt.

Doorgaans is de periode rond kerst het drukst voor makelaars en taxateurs. Het aantal transacties dat plaats vindt, is sterk regioafhankelijk. Echter uit navraag blijkt dat het algemene beeld is dat de grondhonger van de akkerbouwers zal afnemen. De banken wegen het inkomen zwaarder mee dan voorheen bij een financieringsaanvraag. Omdat de akkerbouwers dit seizoen weinig hebben gebeurd vanwege tegenvallende uien- en aardappelprijzen, zal de vraag van deze groep kopers afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.