Home

Nieuws 296 x bekeken

Staten Brabant: stop groei veestapel

’s-Hertogenbosch – Provinciale Staten van Noord-Brabant willen dat de veestapel niet verder groeit. Een motie van die strekking van de linkse partijen is vrijdagmiddag aangenomen.

Alleen CDA en VVD stemden tegen de motie. Gedeputeerde Yves De Boer van Ruimtelijke Ordening moet van de Staten bij staatssecretaris Henk Bleker aandringen op landelijke maatregelen ter beperking van de veestapel. De commissie vindt dat het Advies van de Commissie Van Doorn niet ver genoeg gaat.

De Provinciale Staten dringen met de motie er bij de gedeputeerde op aan om alles in het werk te stellen om de veestapel terug te dringen in Nederland en Noord-Brabant. De Boer: "De stemming geeft het gevoel weer van de Provinciale Staten. Ik heb de toezegging gedaan dit signaal van de Staten mee te nemen."

Hij benadrukt echter dat het politieke proces eerst de ruimte moet krijgen, maar het is waarschijnlijk dat de uitkomst zal zijn dat de veestapel in Noord-Brabant begrensd moet blijven. Ook na 2015 als de dierrechten verdwijnen. "We willen eerst duidelijk hebben waar en hoe de intensieve veebedrijven de ruimte kunnen krijgen. Pas dan gaan we nadenken hoeveel dieren er op een bedrijf kunnen zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.