Home

Nieuws 233 x bekeken

‘Schaf importheffingen duurzame palmolie af’

Rotterdam – Nederland gaat zich bij de Europese Commissie in Brussel sterk maken voor het afschaffen van de Europese importheffingen op duurzaam geproduceerde ruwe palmolie.

Dat maakte minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag bekend bij de officiële opening van de raffinaderij voor biodiesel van het Finse Neste Oil in Rotterdam.

Volgens Verhagen blijft door de hogere kosten onder andere als gevolg van de importheffingen, de vraag naar duurzame palmolie achter bij het aanbod. De heffingen vormen ook een rem voor boeren en bedrijven in palmolie producerende landen, zoals Maleisië en Indonesië, om hun productie verder te verduurzamen.

Verhagen wil dat de Europese importtarieven voor duurzaam geproduceerde palmolie versneld worden verlaagd ten opzichte van conventioneel geproduceerde palmolie. Hij gaat dit in Brussel voorleggen in het kader van de onderhandelingen van de Europese Unie met Maleisië over een vrijhandelsakkoord.

Nederland is de belangrijkste Europese importeur en verwerker van palmolie. Van de 1,7 miljoen ton ruwe palmolie die ons land importeert (handelswaarde ruim 1 miljard), wordt driekwart weer uitgevoerd. Ongeveer 70 procent van de ingevoerde palmolie wordt verwerkt in levensmiddelen.
De raffinaderij van Neste Oil, de grootste in Europa voor biodiesel, maakt onder andere gebruik van palmolie die wordt omgezet in hoogwaardige biobrandstof. De fabriek op de Rotterdamse Maasvlakte heeft een productiecapaciteit van 800.000 ton per jaar en biedt werk aan ongeveer 150 mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.