Home

Nieuws 400 x bekeken

SKV stelt voorwaarden aan import kalveren Ierland

Zeist – Het bestuur van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) stelt per 12 december extra voorwaarden aan de import van nuchtere kalveren voor de vleeskalverhouderij uit Ierland. De SKV besluit hiertoe omdat er rundertuberculose heerst in Ierland.

Vleeskalverhouders mogen voorlopig alleen Ierse kalveren opzetten als deze rechtstreeks vanuit Ierland naar het bedrijf zijn getransporteerd en in één keer zijn gelost. Op de vleeskalverbedrijven mogen geen andere runderen (melkkoeien) aanwezig zijn. Afvoer van vleeskalveren mag alleen als ze rechtstreeks naar de slachterij gaan.

Aangesloten bedrijven die zich niet aan deze voorschriften houden krijgen bij aflevering voor de slacht van koppels Ierse vleeskalveren geen SKV-kwaliteitscertificaat. De SKV wil de komende tijd grondig controleren op de naleving van de importregels.

Volgens VanDrie-topman Henny Swinkels en bestuurslid van SKV besluit de SKV niet tot een importstop, zoals met kalveren uit het Verenigd Koninkrijk wel het geval is, omdat de Ieren hun identificatie en registratiesystemen voor rundvee beter op orde hebben dan de Britten. ”De besmette bedrijven zijn goed in beeld. Met deze nieuwe maatregelen willen we uitsluiten dat er onverhoopt toch iets tussendoor glipt”, aldus Swinkels.

Volgens Swinkels hebben de Ieren al een jaar of acht rundertuberculose onder hun vee. Er waren de afgelopen periode een aantal verdenkingen van besmetting met runder-tbc. Tot nu toe zijn er geen besmettingen gevonden, maar dit alles leidt nu wel tot aanscherping van de preventiemaatregelen, juist ook met het oog op andere veehouderijsectoren.

Tot en met week 28 importeerde Nederland zo’n veertigduizend kalveren uit de Ierse republiek op totaal 487.485 dieren. Dat is zo’n acht procent van het totaal aantal ingevoerde kalveren in die periode. De Nederlandse vleeskalversector importeert kalveren uit heel Europa om ze hier af te mesten.

Of registreer je om te kunnen reageren.