Home

Nieuws 1 reactie

SGP doet voorstellen voor versterking marktmacht boer

Den Haag – De SGP wil de marktmacht van boeren en tuinders versterken. Bij de behandeling van de landbouwbegroting dinsdag in de Tweede Kamer deed de partij zes voorstellen die op steun kunnen rekenen van in elk geval het CDA.

Volgens het staatkundig-gereformeerde Kamerlid Elbert Dijkgraaf kunnen primaire producenten nu nauwelijks opboksen tegen de marktmacht van andere schakels in de keten. Hij voorspelt een nieuwe prijzenslag in de supermarktwereld, wat goed nieuws is voor de consument, maar desastreus zal uitpakken voor de landbouw.

De SGP’er vindt daarom dat Nederland in Brussel moet pleiten voor meer ruimte voor de oprichting van producentenorganisaties. Daarnaast wil hij dat de aardappelsector onder de Europese Gemeenschappelijke Markt Ordening (GMO) wordt gebracht, bedrijven in crisissituaties onderling prijsafspraken mogen maken, private partijen actuele marktgegevens kunnen verzamelen en verspreiden, het begrip ’relevante markt’ wordt aangepast en de positie van de producentenorganisatie wordt versterkt.

Dijkgraaf gaat ervan uit dat staatssecretaris Henk Bleker, die donderdag tijdens het vervolg van het debat reageert, zijn voorstellen integraal overneemt. Gebeurt dat niet dan is het Kamerlid eventueel bereid de plannen in een initiatiefwetsvoorstel te vervatten. Het CDA zal hem daarin zeker steunen, zo zei Ger Koopmans van die partij. Nagenoeg alle andere fracties willen eveneens de positie van de boer in de keten verstevigen; of zij de plannen van Dijkgraaf onderschrijven, moet nog blijken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    SGP doet zijn best. maar zolang boerenbedrog organisatie Z.L.T.O. Met zijn ondoorzichtige MULTINATIONALS de hele keten beheerst van het zaadje tot het kant en klare product in de winkel
    is er voor de boer geen DROOG brood te verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.