Home

Nieuws 245 x bekeken

'Rode peer blijft het ook in afzetcrisis goed doen'

Zeewolde – Perentelers zijn blij verrast met de prijsontwikkeling van Sweet Sensation, het clubras dat via The Greenery wordt afgezet.

”Het is eigenlijk heel knap dat die peer in deze crisis van fruitprijzen het zo goed blijft doen”, zegt Michiel Appelhof, als teler voorzitter van de advieswerkgroep Sweet Sensation. Hij schat dat de middenprijs net onder het niveau van € 1,10 blijft per kilo. Dat noemt hij een goed niveau. Dat komt ook door de opbrengst van de lagere klasse peren. Appelhof: ”De prijs van onze klasse 1.2-producten wordt onder het merk Sweet Dorette nog steeds afgezet tegen prijzen die twee keer zo hoog liggen als Doyenné du Comice.”

Dit jaar lag het accent van de verkoop meer op export. Volgens The Greenery zullen de 1.800 Sweet Sensation-peren dit jaar nog afgezet worden.

Ook teler John Verkooijen is tevreden over de afzet. Het werkgroepslid verwacht in januari een definitieve uitbetaalprijs te kunnen communiceren.

Sweet Sensation wordt voor een vaste contractprijs afgezet. Toch is dit seizoen nog geen goede graadmeter. Appelhof: ”Pas als er 4 miljoen kilo is, kun je zeggen of het ras succes heeft. Ik heb er toch vertrouwen is dat de prijsvorming de komende vijf jaar goed blijft. Er is geen concurrentie bij rode peren, in tegenstelling tot bij appels.”

Volgens Appelhof blijft de beurtgevoeligheid van het ras een uitdaging voor de telers. De kilo-opbrengst fluctueert daardoor. ”Dat is ook de reden dat een perenteler wel goed nadenkt voordat hij zal planten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.