Home

Nieuws 178 x bekeken

'Resultaten bedrijven verder uit elkaar'

Bleiswijk – Resultaatsverschillen tussen glastuinbouwbedrijven nemen toe. Dat signaleert Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht.

Hij zegt dat in reactie op de inkomenscijfers die het Landbouweconomisch Instituut LEI schetste dinsdag. ”Je ziet met name grote verschillen in netto energiekosten, financieringslasten en prijzen van producten. In de glasgroenteteelt is het sterk negatieve rendement een direct gevolg van de 230 miljoen schade die de telers opliepen, waarvan nog geen 30 miljoen wordt gecompenseerd.”

Eerder vandaag werd bekend dat glasgroentebedrijven dit jaar gemiddeld 343.000 euro verloren, terwijl het inkomen in 2010 nog 199.000 euro positief uitkwam.

Volgens Van Ruiten bevestigt het LEI-onderzoek het beeld dat LTO al uit de eigen ledenenquête haalde. ”Voor de glasgroenteteelt was 2011 het slechtste jaar ooit en voor potplanten en snijbloemen zien we een aanhoudend negatief rendement.”

Voor 2012 moet de verbetering komen uit minder aanbod van met name de Zuid-Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.